Abstract
Cand. Scient. Amrit Kaur Sakhi har i sin doktorgrad sett på en mulig sammenheng mellom nivået av antioksidanter i blod og overlevelsesprosent hos øre-nese-hals kreftpasienter.
Øre-nese-hals kreft er den sjuende mest vanlige krefttype på verdens basis og selv om behandlingsmetodene er blitt bedre, har overlevelsesprosenten vært rundt 50 %.
I sin avhandling Low molecular weight plasma antioxidants in healthy individuals and head and neck squamous cell carcinoma patients har Sakhi sett at øre-nese-hals kreftpasienter har lavere nivåer av antioksidanter sammenlignet med friske individer. I tillegg har pasienter med høyt nivå av karotenoider (en type antioksidanter som finnes i frukt og grønnsaker) både før og etter avsluttet strålebehandling bedre overlevelse enn de som har lave nivåer. Strålebehandling øker oksidativt stress i pasienter og de pasientene som har høyest økning i oksidativt stress under behandlingen har bedre overlevelse. Disse resultatene viser at det kan være gunstig å øke antioksidantnivået i øre-nese-hals kreftpasienter før og etter avsluttet strålebehandling. Derimot kan det være uheldig å øke pasientenes antioksidantnivå mens de får strålebehandling siden antioksidantene kan motvirke behandlingseffekten av stråling ved å dempe oksidativt stress.
Vi konkluderer derfor med at optimalisering av antioksidantstatus i øre-nese-hals kreftpasienter er viktig for å forbedre deres overlevelse og bør studeres nærmere. Den siste rapporten fra World Cancer Research Fund har også vist at høyt inntak av frukt og grønt sannsynligvis minker risiko for å utvike denne krefttypen. Det er også viktig at forbedring av antioksidantstatus skjer ved å øke inntaket av frukt og grønt og ikke via antioksidanttilskudd, siden andre studier har vist ingen eller negative effekter av tilskudd.
Sakhi´s arbeid har også vist at kaffe etterfulgt av frukt og bær er hovedkilder til antioksidanter i det norske kostholdet.
Head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC) are the seventh most common cancer on the world basis. Although there have been advances in treatment, five year survival rates in these patients has remained around 50 %.
This work is part of a project where the overall goal is to explore which biomarkers of antioxidant defence and oxidative stress are associated with survival in HNSCC patients; and can diet rich in fruits and vegetables, modulating these biomarkers, improve survival in these patients. This thesis has particularly focused on the low molecular weight plasma antioxidants in healthy Norwegian individuals and HNSCC patients.
Plasma antioxidants (carotenoids, vitamin E, vitamin C and glutathione) and oxidative stress biomarkers were measured in HNSCC patients, both before and at the end of radiotherapy. We found that HNSCC patients have lower levels of antioxidants as compared to healthy individuals. Patients with high levels of carotenoids (before and after radiotherapy) and glutathione (after radiotherapy) had better survival as compared to patients with lower levels. Additionally, patients that increase oxidative stress biomarkers during radiotherapy also had better survival. Thus, these results indicate that survival of HNSCC patients may be improved by increasing plasma antioxidant levels before and after radiotherapy. On the other hand, it may be problematic to increase antioxidant levels during treatment period since oxidative stress mediates the therapeutic effects of radiotherapy.
This work has also shown that coffee followed by fruits and berries are the major sources of antioxidants in the Norwegian diet.
We conclude that optimizing antioxidant status of HNSCC patients may improve their survival and should be explored further. The improvement in antioxidant status should be done by increasing fruits and vegetable intake rather than antioxidant supplements, as other studies have shown none or negative effects due to use of such supplements.